Tematică: drept penal, drept procesual penal

Accidentele rutiere se produc într-un număr foarte mare în Romania, având în vedere că țara noastră nu este chiar în fruntea clasamentului când vine vorba despre siguranța pe drumurile publice. Conform statisticilor furnizate de Poliția Română, în anul 2017 s-au produs 8624 de accidente rutiere, din care au rezultat 1951 de morți și 8172 de răniți grav, însă, în toate aceste cazuri, au fost generate și numeroase consecințe juridice.

Având în vedere cele de mai sus, legiuitorul român este pus în situația de a adapta legea la acest context social și de a reglementa foarte clar ceea ce înseamnă daune suferite în urma unui accident rutier, dar și care sunt modalitățile de reparare a unor astfel de daune, ceea ce a și făcut.

În cazul unui accident rutier ușor, calea legală de reparare a prejudiciului este una ușoară pentru ambele părți, autorul accidentului și victima acestuia, și nu necesită intervenția instanței de judecată. Această metodă se numește constatare amiabilă și poate fi realizată doar în anumite condiții, respectiv:

• doar dacă s-a produs un accident rutier fără vătămări corporale;
• doar urmat de pagube materiale;
• este vorba despre un accident în care au fost implicate maximum două vehicule, fiind necesar ca ambele vehicule să aibă asigurare RCA valabilă la data producerii accidentului.

Foarte important: dacă în urma accidentului au fost cauzate pagube unor alte structuri din perimetrul locului accidentului, cum ar fi stâlpi de iluminat, garduri sau clădiri, este necesară raportarea accidentului Poliției.

Dacă, într-o situație mai puțin fericită decât cea prezentată mai sus, au fost cauzate vătămări ale integrității fizice sau sănătății unei persoane ori, mai grav, a fost cauzat decesul unei persoane, persoanele vătămate trebuie să se constituie parte civilă în procesul penal pentru a putea fi despăgubite pentru suferința cauzată. Conform Codului de procedură penală, acțiunea civilă se exercită de persoana vătămată sau de succesorii acesteia, în cazul în care persoana a decedat, care se constituie parte civilă împotriva inculpatului.

Toate persoanele care au suferit efectiv un prejudiciu în urma accidentului auto vor putea primi despăgubiri, cu excepția celui din vina căruia s-a produs acest accident. Nu are importanță dacă persoanele cărora li s-a produs un prejudiciu se aflau în mașină cu cel care a cauzat accidentul ori nu.

Însă, pentru a putea fi despăgubite, legea impune îndeplinirea cumulativă a unor condiții, după cum urmează:

• existența faptei ilicite;
• existența prejudiciului;
• existența unui raport de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciu;
• existența vinovăției autorului faptei ilicite.

Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite și sunt probate în instanță, persoana vătămată poate obține despăgubiri atât pentru daunele materiale, cât și pentru prejudiciul moral cauzat. Principiul care guvernează răspunderea autorului în acest caz este cel al reparării integrale a prejudiciului.

Despăgubirile oferite persoanei vătămate trebuie să acopere în mare parte paguba reală cauzată, respectiv:

• cheltuielile făcute pentru evitarea sau limitarea prejudiciului, cum sunt cele cu spitalizarea;
• câștigul nerealizat și de care victima a fost lipsită, ceea ce se întâmplă când nu mai poate merge la muncă;
• pierderea șansei de a obține un avantaj sau de a evita o pagubă, spre exemplu, când persoana vătămată ratează un interviu pe care ar fi avut șanse mari să îl treacă;
• cheltuieli făcute pentru îngrijirea sănătății victimei sau chiar și pentru înmormântare.

În ceea ce privește prejudiciul moral cauzat, acesta poate consta în restrângerea posibilităților de viață familială și socială, în durerea încercată prin moartea victimei, cu condiția dovedirii existenței unui astfel de prejudiciu.

În final, este important de menționat că răspunderea penală a persoanei care a cauzat accidentul este personală, motiv pentru care, dacă aceasta a decedat, repararea prejudiciului persoanei vătămate se va putea face numai în fața instanței civile.

 

Sa incepem un Proiect Nou!

Adresa

Bd. Ferdinand I 70, Etaj 1, Sector 2, 021393 Bucuresti – Romania

Contact

Tel:+40 21 337 50 00
Email: office@trofin.com
Fax:+40 21 337 50 03