Tematică: Drept penal

În vederea acoperirii prejudiciului cauzat prin comiterea unei fapte care face obiectul acțiunii penale, acțiunea civilă va putea fi exercitată fie la instanța civilă, fie în cadrul procesului penal, persoana vătămată sau succesorii acesteia având posibilitatea de a alege instanța la care să se îndrepte în scopul de a obține despăgubiri.

Acțiunea civilă exercitată în cadrul procesului penal are ca obiect tragerea la răspundere civilă delictuală a persoanelor responsabile potrivit legii civile pentru prejudiciul produs, aceasta fiind reglementată de Codul de Procedură Penală în art. 19-26.

Așa cum am menționat anterior, acțiunea civilă se exercită de persoana vătămată prin fapta penală sau de succesorii acesteia, care se constituie parte civilă împotriva inculpatului și, după caz, a părții responsabile civilmente. În situația în care persoana vătămată este lipsită de capacitate de exercițiu sau are capacitate de exercițiu restrânsă, acțiunea civilă se exercită în numele acesteia de către reprezentantul său legal sau, după caz, de către procuror.

Constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătorești, în scris sau oral, cu indicarea naturii și a întinderii pretențiilor, a motivelor și a probelor pe care acestea se întemeiază. Totuși, legea permite îndreptarea erorilor materiale din cuprinsul cererii de constituire ca parte civilă, mărirea sau micșorarea întinderii pretențiilor, precum și solicitarea reparării prejudiciului material prin echivalent, dacă repararea în natură nu mai este posibilă, fiind necesar ca aceste modificări să fie făcute până la terminarea cercetării judecătorești.

Dacă acțiunea civilă nu a fost exercitată în cadrul procesului penal până la începerea cercetării judecătorești, persoana vătămată sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civilă la această instanță, având însă posibilitatea de a introduce acțiunea la instanța civilă.

Un aspect important de avut în vedere este transmiterea pe cale convențională a dreptului la repararea prejudiciului. Astfel, în situația în care acest drept a fost transmis pe cale convențională unei alte persoane, aceasta nu poate exercita acțiunea civilă în cadrul procesului penal. Cu toate acestea, dacă transmiterea are loc după constituirea ca parte civilă, acțiunea civilă va putea fi disjunsă.

Acțiunea civilă va fi soluționată în cadrul procesului penal, dacă prin lege nu se prevede altfel și dacă prin aceasta nu se depășește durata rezonabilă a procesului, instanța pronunțându-se prin aceeași hotărâre atât asupra acțiunii penale, cât și asupra acțiunii civile. Repararea prejudiciului material și moral se va face potrivit dispozițiilor legii civile.

Partea civilă va putea să renunțe în tot sau în parte la pretențiile civile formulate în cadrul procesului penal, însă numai până la terminarea dezbaterilor în apel. Această renunțare are caracter definitiv, în sensul că nu se poate reveni asupra ei, ceea ce înseamnă că partea civilă nu va mai putea introduce acțiune la instanța civilă pentru aceleași pretenții.

Acțiunea civilă având ca obiect tragerea la răspundere civilă a inculpatului și părții responsabile civilmente, exercitată la instanța penală sau la instanța civilă, este scutită de taxă de timbru.

 

Sa incepem un Proiect Nou!

Adresa

Bd. Ferdinand I 70, Etaj 1, Sector 2, 021393 Bucuresti – Romania

Contact

Tel:+40 21 337 50 00
Email: office@trofin.com
Fax:+40 21 337 50 03