Tematică: Recuperare creante; Executare silita; Ordonanta de plata; Declaratie de creanta

Pentru a porni executarea silita, pentru o cerere de emitere a unei ordonante de plata, dar si pentru depunerea unei declaratii de creanta in procedura insolventei, este necesar sa existe o creanta certa, lichida si exigibila.
În procedura executarii silite, o creanta este certa atunci cand existenta ei neindoielnica rezulta din insusi titlul executoriu. Astfel, Codul de pr. civ. impune doar doua conditii pentru ca o creanta sa poata fi recunoscuta ca certa: existenta ei sa fie neindoielnica și sa rezulte dintr-un titlu executoriu.
In Legea insolventei, notiunea de creanta certa presupune ca existenta acesteia sa rezulte din insusi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de acesta.
Cu privire la procedura specială a ordonanței de plată, legiuitorul trimite la prevederile din cartea a V-a a Codului de pr. civ., și anume, la executarea silita. Astfel, conceptul de titlu executoriu este reprezentat aici de înscrisul material prin care se constată creanţa, întrucât scopul derulării procedurii speciale a ordonanţei de plată este tocmai obţinerea cu celeritate mai sporită a unui asemenea titlu.

A doua conditie de valorificare a creantei se refera la lichiditatea acesteia. Astfel, se considera ca exista o creanta lichida atunci cand obiectul ei este ,,determinat sau cand titlul executoriu contine elemente care permit stabilirea lui”, adica obiectul ei este determinat sau determinabil.

Cea de-a treia conditie necesara se refera la exigibilitatea creantei. Aceasta cerinta nu a fost introdusa anterior in Codul de procedura civila, dar a fost considerata importanta si anterior. Norma din Codul de pr. civ. dispune că o creanta este exigibila daca obligatia debitorului a ajuns la scadenta sau daca acesta este decazut din beneficiul termenului de plata. Prima ipoteza presupune implinirea termenului convenit de parti sau cel dispus de instanta pentru efectuarea platii. Cea de-a doua ipoteza presupune o situatie de exceptie, legea referindu-se la cazurile in care debitorul este decazut din beneficiul termenului de plata. Cazurile in care debitorul este decazut din beneficiul termenului de plata sunt limitativ prevazut de lege la art. 675 Cod pr. civ..

Exigentele enumerate mai sus sunt cerinte de fond ce se examineaza, de regula, de catre instanta care pronunta hotararea.

Conform unei decizii a Inaltei Curti de Casatie și Justitie, exista situatii în care statul considera anumite inscrisuri ca prezentand suficiente garantii de corectitudine pentru a permite absenta evaluarii judiciare. Este vorba despre acele titluri executorii de natura contractuala carora legea le recunoaște caracterul de titlu executoriu, cum este cazul contractului de ipoteca.

 

Sa incepem un Proiect Nou!

Adresa

Bd. Ferdinand I 70, Etaj 1, Sector 2, 021393 Bucuresti – Romania

Contact

Tel:+40 21 337 50 00
Email: office@trofin.com
Fax:+40 21 337 50 03