Tematică: Executare silită

Codul de procedură civilă reglementează în art. 703-705 încetarea executării silite, fiind de asemenea avute în vedere și cazurile care determină reluarea acestei etape a procesului civil, precum și nulitatea executării.

Astfel, potrivit legii, executarea silită încetează dacă:
1. S-a realizat integral obligaţia prevăzută în titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum şi alte sume datorate potrivit legii;
2. Nu mai poate fi efectuată ori continuată din cauza lipsei de bunuri urmăribile sau a imposibilităţii de valorificare a unor astfel de bunuri;
3. Creditorul a renunţat la executare;
4. A fost desfiinţat titlul executoriu;
5. A fost anulată executarea.

În toate aceste cazuri, executorul judecătoresc va întocmi o încheiere, care necesită a fi motivată în fapt şi în drept, cu menţionarea cauzei de încetare a executării. Această încheiere de încetare a executării silite va fi comunicată de îndată creditorului şi debitorului.

De asemenea, legea prevede că, în situația încetării executării silite determinate de lipsa bunurilor urmăribile sau imposibilitatea de valorificare a acestora, de renunțarea creditorului sau de anularea executării silite, executorului judecătoresc îi va reveni obligația de a-i remite personal creditorului sau reprezentantului acestuia titlul executoriu în temeiul căruia fusese efectuată executarea până la acel moment.

În ceea ce privește anularea executării silite, aceasta este determinată de nerespectarea dispoziţiilor privitoare la executarea silită însăşi sau la efectuarea oricărui act de executare. Astfel, actul nelegal efectuat, precum şi actele de executare subsecvente vor fi nule sau anulabile, în funcție de natura normei juridice care instituie cerința nerespectată, sancțiunea nulității lipsindu-le în tot sau în parte de efecte.

Art. 705 din Noul cod de procedură civilă reglementează reluarea executării silite, care poate fi solicitată înăuntrul termenului de prescripție a dreptului de a obține executarea silită, dacă aceasta a încetat ca urmare a lipsei de bunuri urmăribile sau a imposibilităţii de valorificare a unor astfel de bunuri.

Reluarea executării silite poate fi cerută şi asupra aceluiaşi bun. În situația în care bunul este un imobil, atât timp cât, potrivit legii, poate avea loc reluarea executării silite, nu se va putea solicita de către executorul judecătoresc radierea urmăririi înscrise potrivit dispoziţiilor legii.
În ipoteza reluării executării silite, nu se va mai proceda la o nouă cerere de încuviinţare a executării silite, fiind vorba despre o continuare a procedurii anterioare, a cărei declanşare a fost autorizată de instanţa de executare. Prin urmare, această procedură nu trebuie confundată cu posibilitatea creditorului de a formula o nouă cerere de executare silită, în ipoteza în care a renunţat la executarea anterioară.

 

Sa incepem un Proiect Nou!

Adresa

Bd. Ferdinand I 70, Etaj 1, Sector 2, 021393 Bucuresti – Romania

Contact

Tel:+40 21 337 50 00
Email: office@trofin.com
Fax:+40 21 337 50 03