Tematică: Executare silită

Întoarcerea executării silite reprezintă obligația pentru creditor de a proceda la restituirea către debitor a tot ceea ce i-a luat acestuia prin executare silită, în ipoteza în care, după săvârșirea executării, intervine anularea titlului executoriu sau a executării silite. Această procedură de punere a părților în situația anterioară executării silite este reglementată de Noul Cod de Procedură Civilă, în cuprinsul art. 723-726 și poate interveni atât în cazul urmăririi silite, cât și în cazul executării silite directe.

Potrivit art. 723, în toate cazurile în care se desfiinţează titlul executoriu sau însăşi executarea silită, cel interesat are dreptul la întoarcerea executării, prin restabilirea situaţiei anterioare acesteia, cheltuielile de executare pentru actele efectuate rămânând în sarcina creditorului.

Restabilirea situației anterioare se face prin restituirea în natură a bunurilor care au făcut obiectul executării silite către cel îndreptățit, fără însă a se aduce atingere drepturilor definitiv dobândite de terţii de bună-credinţă. În schimb, în cazul în care bunul urmărit a fost dobândit de un terț, restabilirea situației anterioare prin restituirea în natură nu este posibilă atunci când executarea silită s-a făcut prin vânzarea bunurilor mobile urmărite silit. În acest sens, art. 723, alin. (3) prevede că întoarcerea executării se va face prin restituirea de către creditor a sumei rezultate din vânzare, actualizată în funcţie de rata inflaţiei, cu excepția cazului în care a existat fraudă din partea terțului adjudecatar la licitație, caz în care vânzarea este lovită de nulitate.

Astfel, instanța de judecată care a desființat titlul executoriu sau însăși executarea silită, la cererea celui interesat, va dispune, prin aceeaşi hotărâre, și asupra restabilirii situației anterioare executării. În cazul în care bunul supus executării silite este un bun imobil, instanţa va dispune asupra efectuării operaţiunilor de carte funciară necesare, fără însă a se aduce atingere drepturilor definitiv dobândite de terţii de bună-credinţă, potrivit regulilor de carte funciară.

În ipoteza în care instanța care a desfiinţat hotărârea executată a dispus rejudecarea în fond a procesului şi nu a luat măsura restabilirii situaţiei anterioare executării, această măsură se va putea dispune de instanţa care rejudecă fondul.

Dacă niciuna dintre cele două instanțe la care am făcut referire anterior nu a dispus restabilirea situației anterioare executării, cel îndreptățit o va putea cere, pe cale separată, instanței de executare. Judecata se va face de urgenţă şi cu precădere, hotărârea fiind supusă numai apelului.

Art. 725 are în vedere cazul în care titlul executoriu emis de un alt organ decât o instanţă judecătorească a fost desfiinţat de acel organ sau de un alt organ din afara sistemului instanţelor judecătoreşti, iar modalitatea restabilirii situaţiei anterioare executării nu este prevăzută de lege ori, deşi este prevăzută, nu s-a luat această măsură. În această ipoteză, restabilirea situației anterioare executării va putea fi obţinută pe calea unei cereri introduse la instanța de executare.

De asemenea, important de menționat este că hotărârea de primă instanţă prin care s-a dispus restabilirea situaţiei anterioare executării poate fi dată cu executare provizorie.

În ceea ce privește taxa de timbru datorată în cazul introducerii unei cereri de întoarcere a executării silite, aceasta este, în toate cazurile, 50 lei, dacă valoarea cererii nu depășește 5.000 lei, și 300 lei, pentru cererile a căror valoare depășește 5.000 lei.

 

Sa incepem un Proiect Nou!

Adresa

Bd. Ferdinand I 70, Etaj 1, Sector 2, 021393 Bucuresti – Romania

Contact

Tel:+40 21 337 50 00
Email: office@trofin.com
Fax:+40 21 337 50 03