Tematică: Recuperari creante; Creditori; Penalitati de intarziere

In cazul in care exista o relatie intre comercianti, relatie ce are la baza un contract in forma simplificata sau un contract comercial in care nu a fost stipulat faptul ca in caz de intarzieri la plata se vor percepe penalitati de intarziere intr-un anumit procent din creanta scadenta, creditorul poate cere doar dobanda legala. Aceasta dobanda legala datorata de debitorul obligatiei banesti pentru neindeplinirea obligatiei respective la scadenta este denumita dobanda penalizatoare.
Rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale. In raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei intreprinderi cu scop lucrativ, rata dobanzii legale se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale, diminuat cu 20%. Nivelul actual al ratei dobanzii de referinta este de 2,5%.

Chiar daca in urma relatiilor comerciale, facturile transmise includ si mentiuni cu privire la procentul privind penalitatile de intarziere, acestea mentiuni nu vor fi asimilate unor penalitati de intarziere. Desi facturile pot avea semnatura de primire, aceasta semnatura nu echivaleaza cu acordul debitoarei la plata acelor penalitati.

Aceasta este si practica instantelor, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au apreciat1, inca din 2011, ca, in conditiile in care operatiunile comerciale dintre parti s-au desfasurat in baza unui contract in forma simplificata, respectiv comanda urmata de executare, simpla mentiune pe facturi a unor penalitati de intarziere nu poate fi asimilata unei clauze penale din perspectiva principiului fortei obligatorii a contractului consacrat de art. 1270 NCC, intrucat este un act unilateral de vointa al reclamantei, neasumat de catre parata. In acest sens, Inalta Curte a aratat ca acceptarea la plata a acestor facturi nu echivaleaza cu acordul celeilalte parti cu privire la pretinsele penalitati de intarziere, iar acest aspect este confirmat atat de doctrina, cat si de jurisprudenta.
De aceea, in cazul in care se ajunge la o actiune in justitie cu privire la recuperarea unei creante, daca nu exista un contract intre parti prin care sa se specifice impunerea unei penalitati de intarziere, este necesar sa se ceara dobanda legala, astfel incat capatul de cerere cu privire la penalitatile de intarziere mentionate doar in factura, sa nu fie respins de catre instantele judecatoresti.

 

Sa incepem un Proiect Nou!

Adresa

Bd. Ferdinand I 70, Etaj 1, Sector 2, 021393 Bucuresti – Romania

Contact

Tel:+40 21 337 50 00
Email: office@trofin.com
Fax:+40 21 337 50 03