Tematică: Perimarea executării silite sub imperiul Vechiului Cod de Procedură Civilă. Incidența acesteia în prezent

În conformitate cu art. 384 alin. (1) Codul de Procedură Civilă din 1864: Art. „Dacă creditorul a lăsat să treacă 6 luni de la data îndeplinirii oricărui act de executare, fără să fi urmat alte acte de urmărire, executarea se perimă de drept şi orice parte interesată poate cere desfiinţarea ei.”
Arătăm astfel că perimarea executării silite trebuia constată chiar de către executorul judecătoresc, iar în cazul în care executorul nu a procedat în acest fel și a efectuat în continuare acte de executare invocarea perimării se poate face pe calea contestației la executare, în termenul imperativ de 15 zile de la momentul comunicării actului de executare sau, separat, pe calea unei actiuni principale, daca nu i-au fost comunicate debitorului alte acte de executare .

În ceea ce privește efectele perimării executării silite, urmare a constatării acesteia, întregul dosar de executare se anulează, astfel că măsurile dispuse împotriva debitorului sunt stopate.

Menționăm că acest aspect are o implicație deosebită pentru creditor sub aspectul prescripției executării silite și a termenului general de prescripție de 3 ani, la care trebuie să fie permanent atent.

În acest sens, împlinirea termenului de perimare conduce la înlăturarea efectului întreruptiv al prescriptiei, astfel că o nouă cerere de executare silită nu mai poate fi introdusă dacă termenul de prescripție de 3 ani a expirat.

În consecință, în conformitate cu dispozițiile vechii reglementări, perimarea executării silite era una dintre cele mai avantajoase și energice apărări în favoarea debitorului, care avea consecințe negative pentru creditor putând duce, în final, la imposibilitatea continuării executării silite.

Sub aspectul aplicabilității vechii reglementări la situațiile juridice actuale, precizăm că aceste dispoziții legale sunt incidente în măsura în care executarea silită a început sub impreriul legii vechi, fiind continuată și în prezent.

 

Sa incepem un Proiect Nou!

Adresa

Bd. Ferdinand I 70, Etaj 1, Sector 2, 021393 Bucuresti – Romania

Contact

Tel:+40 21 337 50 00
Email: office@trofin.com
Fax:+40 21 337 50 03